Najnowsze wiadomości z AccorHotels, strategicznego partnera Grupy Hotelowej Orbis

Najnowsze wiadomości z AccorHotels, strategicznego partnera Grupy Hotelowej Orbis
Możliwość komentowania Najnowsze wiadomości z AccorHotels, strategicznego partnera Grupy Hotelowej Orbis została wyłączona, 16/10/2015, przez␣, w␣Uncategorized, Warszawa

Le Victoria Brasserie Moderne zwycięzcą W&F Noble Night 2015

Maciej Majewski – szef kuchni Le Victoria Brasserie Moderne, w hotelu Sofitel Warsaw Victoria, wraz z zespołem został niekwestionowanym zwycięzcą 8 edycji konkursu Wine & Food Noble Night 2015. Reprezentanci zdobyli pierwsze miejsce w kategorii przystawka oraz wyróżnienie w kategorii danie główne. Co więcej, restauracja została uhonorowana nagrodą specjalną Gault & Millau. W ramach wyróżnienia za danie z wołowiną zespół zyskał także możliwość szkolenia w Akademii Sokołowa.
Uroczysta gala finałowa odbyła się 19 września na warszawskim torze wyścigów konnych Służewiec. 12 zespołów z całej Polski pod okiem szefów kuchni przygotowywało dania od podstaw, na żywo dla grona około 1000 gości. Potrawy były surowo oceniane przez profesjonalne jury oraz redaktor naczelną przewodnika Gault&Millau, Justynę Adamczyk. Zespół z restauracji Le Victoria Brasserie Moderne zdobył w konkursie najwięcej nagród i wyróżnień. Szef kuchni Maciej Majewski otrzymał możliwość uczestniczenia w szkoleniu w prestiżowej Ecole de Cuisine Alain Ducasse w Paryżu. W ramach nagrody specjalnej ufundowanej przez Gault & Millau może także odbyć szkolenie w restauracji Le Cinq w Paryżu.

Nowa odsłona NOVO2 lounge bar w Krakowie

Dnia 1 października 2015 Novotel Kraków Centrum (ul. Tadeusza Kościuszki 5) dołączył do grona tych hoteli, które mogą się pochwalić świeżo odnowionym NOVO2 lounge bar. W trakcie jazzowo-kulinarnego wieczoru poprowadzonego przez Łukasza Ciocha, można było nie tylko wypróbować menu nowej restauracji czy posłuchać doskonałej muzyki, ale także zobaczyć ekwilibrystyczny pokaz barmański oraz skorzystać z fotobudki i zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie w stylu lat 20. XX wieku. Główną atrakcją wieczoru był jednak pokaz kulinarny szefa kuchni NOVO2 Andrzeja Żylskiego animowanego przez byłego jurora programu „Top Chef” oraz kucharza znanego m.in. z porannego magazynu „Dzień Dobry TVN” Joseph’a Seeletso.

„Gastronomiczny koncept Novo2 lounge bar, gdziekolwiek jest wdrażany zyskuje rzesze stałych klientów, nie tylko ze względu na swoją wyśmienitą kuchnię, ale także z powodu atmosfery, którą kreuje” – podkreśla Sabina Bartyzel, Dyrektor Generalna Regionu Południowego hoteli Novotel i Mercure oraz Dyrektor Generalna Novotel Kraków City West.

Grupa AccorHotels obecna w Iranie

Grupa AccorHotels podpisała z irańską firmą Aria Ziggurat kontrakty zarządcze na dwa hotele w Teheranie. AccorHotels będzie pierwszą międzynarodową grupą hotelową obecną w Iranie. Atrakcyjną lokalizację hoteli docenią krajowi i zagraniczni biznesmeni. Nowe obiekty ibis Ikia i Novotel Ikia są połączone z głównym terminalem międzynarodowego lotniska Imam Khomeini International Airport. Otwarcie obiektów zaplanowano na październik 2015 roku. Goście będą mieli do wyboru dania kuchni międzynarodowej i irańskiej. Hotele oferują również sale konferencyjne, centrum odnowy biologicznej, siłownię i baseny.

Koncept restauracji “Les Cocottes”

Od września 2015 roku hotel Sofitel Paris Arc de Triomphe ma nową bistro-restaurację “Les Cocottes”. Szefem kuchni jest Christian Constant, ceniony i znany juror francuskiej edycji “Top Chef”. W przytulnych wnętrzach i przyjaznej atmosferze goście mogą spróbować dań kuchni francuskiej w zupełnie innej, oryginalnej odsłonie. Potrawy przygotowywane są i serwowane w „les cocottes”, czyli w rondlach. Ta niestandardowa koncepcja, wprowadzona przez samego szefa kuchni prezentuje najmodniejsze trendy kulinarne. Zmieniono też wystrój restauracji – jej wnętrze zyskało nowe ciepłe barwy.

Omnie Piotr Sutkowski